Kırmızı etin hiç tüketilmediği, balık, kümes hayvanları, süt, süt ürünleri ve yumurtanın ise tercihe bağlı olarak tüketildiği beslenme tarzına vejetaryen beslenme; bu şekilde beslenenlere ise ‘vejetaryen’ deniliyor. Aslında vejetaryenlik oldukça eski bir geçmişe de dayansa, giderek yaygınlaşıyor.
Vejetaryenlik son zamanlarda iyice yaygınlaşan bir beslenme şekli. Bazıları daha sağlıklı olduğunu ssöylüyor. Bazıları içinse vücudun ihtiyacı olan besinlerden mahrum kalındığı için , sağlıklı bulunmuyor. En iyisi konuyu biraz daha irdeleyip, bu kanıların ne kadar doğru olduğunu görmek.
Vejetaryenliğin tipleri:
Vejetaryenlik deyince, iş sadece et yememekle bitmiyor. Bunun farklı uygulamalar içeren şekilleri var.
Vegan: Bu tipe giren vejetaryenler hiçbir et türünü ve hayvansal ürünü yemezler. Uyguladıkları beslenme şekli, tahıl, meyve, sebze, baklagil gibi besinlere dayanır.
Lakto-ovo vejetaryen: Et ve genellikle balıktan uzak dururlar. Tahıl, meyve, sebze, baklagil gibi besinlerin yanı sıra, süt ürünlerini de yerler. (Süt ürünleri ve yumurta tüketen vejetaryenler)
Lakto vejetaryen: Et, balık ve yumurta yemezler. Süt ve süt ürünlerini yerler. (Süt ve süt ürünleri tüketen vejetaryenler)
Ovo vejetaryen: Hiçbir şekilde et, balık, kğmes hayvanı, süt, peynir ve diğer hayvansal içerikli ürünleri yemezler. Ancak bitkisel ürünlerin dışında tükettikleri tek hayvansal ürün, yumurtadır. (Yumurta tüketen vejetaryenler)
Pesko vejetaryen: Sadece et yemezler. Beslenme şekilleri tahıl, meyve, sebze, baklagil, yumurta, süt ürünleri ve balığa dayalıdır.
Yarı-vejetaryen: Sadece kırmızı et yemezler.
Frutaryen: Bu beslenme şekli, sadece çekirdekli sebze ve meyveleri tüketmeye dayalıdır.
Vejetaryenler için protein alımı
Vejetaryenler, günlük olarak 9 amino asidi ve proteini almalıdırlar. Amino asitler, dokuların gelişimi, tamiri ve sağlığı için gereklidir. Her gün tükettiğiniz besinlerden elde edilmelidirler, çünkü vücut bunları tek başına üretemez. Proteinler hayvansal ve bitkisel olarak da ikiye ayrılıyorlar.
Hayvansal proteinler: Et, yumurta gibi tek bir hayvansal protein, tüm gerekli amino asitleri içeriyor, ya da tamamlayıcı protein kaynaklarının iyi bir karışımını içeriyorsa, hayvansal proteindir.
Bitkisel proteinler: Bitkilerden elde edilen proteinler.
|
|
|
|
|