Yaş faktörü dışında; doktor ve ekibin deneyimi , tüp bebek merkezinin başarı oranı , merkezin teknolojik imkanları ve laboratuvar koşulları oldukça önem teşkil etmektedir . Bunun dışarısında çiftin rehabilitasyona ne civarı dayanak olduğu da başarıyı etkileyen en mühim unsurlardan biridir . Sigara kullanmamak , ilaçları doktor talimatlarına uyumlu kullanmak , tedavi ile ilgili bilgi sahibi olmak bu etmenler aralarında yer almaktadır .
Bunun dışarısında tedaviyi etkileyen faktörlerden kısaca bahsetmek gerekirse:
• Anne ve baba adayı tedaviyi negatif etkileyecek ortamlarda bulunmamalı ,
• Hamam , sauna ya da kaplıca benzeri sıcak ortamlar ebeveyn adayı vasıtası ile ziyaret edilmemeli ,
• Rehabilitasyona başlamadan 3 ay öncesinde ağır egzersizler bırakılmalı ,
• Anne adayının sağlıklı bir beslenme düzenine başlaması gerekmektedir .
Saydığımız bu etmenler içinde en önemlisi ise anne adayının yaşıdır . Anne adayının doğurganlık yetisi 35 yaşından ardından süratle azalmaya başlar . Yaşın ilerlemesi ile yumurtalar sadece sayıca değil , kalite durumundan da azalmaktadır .
Anne adayının yaşı
Kadınlarda doğurganlık yetisi 35’ten ardından azalır . Bu sebeple ilerleyen yaşlarda gebe kalınsa dahi düşük inşa etme riski artar ya da bebekte anomali olabilmektedir .
Yumurtalık rezervi
Yumurtalık rezervleri yaş ilerledikçe azalır . Tüp bebek tedavisinde anne adayı 15 gün boyunca yumurtaların uyarılması amaçlı ilaç tedavisine başlar . Fakat anne adayının yaşı 35’ten pek ile yumurtalardan istenen cevabı almak olası olmayabilir . Bu durumda da hamilelik şansı azalmaktadır .
Kaç yaşına civarı tüp bebek rehabilitasyonu yapılabilir?
Tüp bebek rehabilitasyonu bu sebeplerden dolayı 44 yaşına civarı yapılabilir . 44 yaşından ardından anne adayı menopoza girmediyse hamilelik şansı vardır fakat bir sürü düşük bir orandır . Bu yaşlardan ardından hamilelik sağlansa dahi düşük riski söz konusudur . Bu sebeple de anne adayı geç kalmadan tüp bebek tedavisine başlamalıdır .
Tüp bebek uygulancak kadınlarda yaş aralıklarına göre hamilelik oranı ve şansı nedir?
Kadınlar 35 yaşından ardından doğurganlık yetilerini kaybetmeye başlar . Bu kayıp , 38 yaşından ardından ivme kazanır . 40 yaşından ardından bir kadının tüp bebekle anne olma şansı % 20’den daha azdır . Eğer ileri yaşta meydana gelen kadınlarda hamilelik sağlansa bile farklı sıkıntılar da mevzubahis olur . Düşük , erken doğum , ölü doğum ve anomali riskinde yükseliş söz konusudur . Bu sebeple iftler nasılsa tüp bebek yaptırırız , diye düşünmemeli ve geç kalmadan rehabilitasyona başlamalıdır .